Tuulekala festivali raames toimus juba teist aastat parima kalatoidu konkurss „Tuulest toodud“, kuhu laekus 11 võistlustööd viielt esitajalt.

Toite hindas viieliikmeline žürii koosseisus Ants Uustalu, Kertu Lukas, Heino Kalmus, Ilmi Aksli ja Helika Villmäe. Hinnati toitude maitset, välimust, originaalsust, kohaliku tooraine kasutamist ning hiiumaapärasust.

Ülekaalukate punktidega pälvis esimese koha ja parima kalakoka 2013 tiitli Indrek Kääramees, kes oli kokku keetnud kalasüldi angerjast ja tuulehaugist tilliga. Žürii tunnustas maitsete tasakaalu ning lihtsa toidu headust. Mullu osales Kääramees toidukonkursil apude silkudega ning sai teise koha.

Teisele kohale jäi uhke serveeringu ja veel uhkema nimega „Ood tuulekalale“, mille valmistajaks Margit Juur. Oodi sisuks oli tuulehaugist valmistatud vaht leivakorvikeses peale puistatud soolase beseega, mis valmistatud kodupardi munast. Žürii hindas vahtu heaks, ent leidis, et retsepti peaks toidutehnoloogiliselt täiendama.

Kolmanda auhinnalise koha viis koju ühendus Hiiu Gourmet koosseisus Heli Hahndorf ja Ly Kaups. Nende valmistatud „Tuulest toodud ampsud leivakrõbedikul“ jäid napilt kolmandaks, kuid originaalsuse eest pälvisid kõrgeimad punktid osavõtnutest. Ampsudeks pakuti žüriile kolme erinevat suupistet oma tehtud leivakrõbedikul, milleks olid praetud tuulehaug rabarberi-kuusevõrse-ingveri moosiga, haugi maks friteeritud võililleõite ja – sibulaga, kuivatatud silk värske marineeritud kurgiga.

Tuulekala eripreemia läks seekord Janno Elmi klassikalisele tuulehaugile selges tarrendis, mille maitsete tasakaal jäi veidi alla Kääramehe pakutule, ent oli igati eeskujulikult valmistatud.

Žürii poolt äramärkimist leidis „Peremehe kalamaius“ tekitades žürii hulgas pika arutelu, ning päädides kõnega autorile, et teada saada, mis kalaga tegu. Autoriks Vetsi talli peremees Toivo ning vaidlusaluseks kalaks äkine ahvenafilee küüslauguga. Žürii hindas toitu veidi vängemaitseliseks, ent nentis, et peremehele õlle kõrvale võiks olla vägagi paslik roog. Mullu pälvis Vetsi talli suitsutuulehaugi kreem toorjuustuga esikoha.

Tänud siinkohal žürii liikmetele raske maitsmise ja hindamise töö eest, aga kõige suurem tänu osalejatele maitseelamuste pakkumise eest ning lootetavasti kohtume taas järgmisel aastal samal ajal.

Tuuli Tammla MTÜ Hiiukala